Woongebieden
Venray en de dorpen kennen een fijn woonklimaat. Tegelijkertijd kent onze gemeente een woningtekort. Zowel voor jongeren als voor ouderen. Wij willen bouwen voor behoefte en sturen op meer kwaliteit van woningen. Oplossingen zien wij in het bouwen van woningen die meer aansluiten bij het toekomstperspectief. Een vooruitblik in de toekomst laat ons zien dat: er voldoende groen en ruimte is waar Venraynaren elkaar dicht bij huis kunnen ontmoeten en er passende woningen zijn voor jong en oud.
we sturen meer aan op woningkwaliteit
We zetten ons in het Omgevingsprogramma Wonen in voor het oplossen van het urgente woningtekort en het verhogen van de woonkwaliteit. Dit doen we aan de hand van vijf centrale thema’s.
1. Snel voldoende woning bouwen
We streven naar een bouwproductie van minimaal 2.000 woningen tot 2035. We bouwen woningen in iedere kern.
2. Gevarieerd aanbod
We zorgen voor een goede differentiatie van de nieuwbouw, passend bij de behoefte en met bijzondere focus op betaalbaarheid. Ook richten we ons op aanpassing van de bestaande woningvoorraad (levensloopbestendig maken).
3. Duurzame woningvoorraad
We willen een duurzame Venrayse samenleving, met minder CO2-uitstoot en aandacht voor klimaatadaptief en circulair bouwen.
4. Wonen en zorg
We realiseren een breder palet van woonvormen met veel variatie tussen gewoon zelfstandig wonen en intramuraal wonen en de daarbij passende zorg. Inwoners die de stap van een instelling naar zelfstandig wonen kunnen maken, bieden we hiervoor kansen met passende ondersteuning.
5. Vitale wijken en kernen
We streven naar vitale wijken en kernen met voldoende groen, ruimte voor ontmoeting en
passende woningen voor jong en oud.
we stemmen het aantal zorgvoorzieningen af op de doelgroepen
In ons actieplan Wonen en Zorg (2023) hebben we als gezamenlijke ambitie vastgesteld het realiseren van passende woningen voor de inwoners van de gemeente Venray, waarbij we ons vooral richten op ouderen en kwetsbare groepen. De gezamenlijke ambitie is uitgewerkt in vier actielijnen.
we realiseren voorzieningen om te bewegen en te ontmoeten
Venraynaren kunnen elkaar dicht in hun eigen buurt ontmoeten. Voor de jongste generatie is er een goede spreiding van speelplekken. In ons Speelruimteplan kiezen we ervoor om niet alleen plekken te creëren met enkel toestellen, maar juist plekken met voldoende speel-, sport en ontmoetingswaarde in het gehele gebied van de openbare ruimte.
We zetten in op meer ruimte voor groen in alle woongebieden
We formuleren een streefdoel per wijk voor de gewenste toename aan openbaar groen en bomen. De aanpak van de vier stenige buurten Centrum, Bomenbuurt, Noordwest en West-Midden heeft prioriteit. In deze vier buurten streven we naar minimaal 10% meer groen of bomen. Zowel door meer openbaar groen als door het vergroenen van particuliere tuinen, gevels en daken. Dit draagt bij aan onze ambitie om meer te sporten, te bewegen en elkaar te ontmoeten. Maar ook wateroverlast en hittestress wordt hiermee bestreden. Bij nieuwe, grotere woningbouwplannen hanteren we een streefdoel van 20% (openbaar) groen en water binnen het plangebied. Het bestaande groen wordt zo veel mogelijk gerespecteerd en ingepast.
we zetten in op behoud en toegankelijkheid van voorzieningen
In onze Kadernota Sociaal domein hanteren we als vertrekpunt het versterken van de omgeving en de sociale basisinfrastructuur. Die omgeving bestaat uit alle voorzieningen waar inwoners gebruik van kunnen maken (ook zonder dat ze een doorverwijzing of indicatie nodig hebben). Daarom vinden we het belangrijk dat er voldoende ontmoetingsplekken zijn en dat de huidige gemeenschapshuizen in stand worden gehouden. Bij nieuwe accommodaties zetten we in op clustering, multifunctionaliteit, samenwerking en duurzaamheid (denk bijvoorbeeld aan het energiegebruik van gebouwen).
we besteden aandacht aan de fysieke en sociale veiligheid
In onze kwetsbare wijken zetten we in op een integrale, mensgerichte aanpak om de leefbaarheid te verhogen. Hierbij hebben we ook oog voor de spreiding van doelgroepen, wat gemengde wijken bevordert. We formuleren een integrale aanpak voor de wijk Centrum-West in gezamenlijkheid met de bewoners en gebiedspartners. Daarnaast zetten we ons in voor een goede verkeersveiligheid in de woongebieden, bijvoorbeeld door veilige fietsroutes van/naar de dorpen en rondom scholen.
we willen overlast van houtstook beperken
We onderzoeken de mogelijkheid om (straks in het omgevingsplan) regels te stellen voor het gebruik van hout- en pelletkachels, zoals het gebruik van schoon stookhout en het verbod op stoken als het windstil of mistig is. Daarnaast creëren we bewustwording door voorlichting en actieve communicatie over de stookalert/stookwijzer. We wijzen onze inwoners op hun zorgplicht; ook zij zijn verantwoordelijk voor een veilige en gezonde fysieke leefomgeving.
we bevorderen huisvesting van internationale werknemers
We zetten ons in voor voldoende en goede huisvesting van internationale werknemers. Hiermee gaan we illegale huisvesting tegen. Naast huisvesting willen we meer oog hebben voor integratie en zorg. We zijn bezig met een verkenning om tot een lokale integrale aanpak voor Venray te komen.
we stimuleren duurzame mobiliteit
We stimuleren duurzame vervoersmiddelen. Dit zijn vervoersmiddelen die minder CO2 uitstoten en ook zorgen voor minder geluidsbelasting. Denk aan elektrische auto’s, scooters en fietsen maar ook deelvervoer. Dit houdt onder andere in dat er ruimte beschikbaar komt voor het plaatsen van laadpalen en stallingsmogelijkheden. Fietsroutes binnen Venray worden verbeterd door de aanleg van de Derde Ring. Om de dorpen van Venray bereikbaar te maken stimuleren we het initiatief van de Wensbus. Met name voor onze ouderen biedt de Wensbus een goede uitkomst, maar ook het willen en durven te fietsen op een e-bike. Wij bieden daarom valpreventietrainingen aan voor ouderen.