Welkom op de website van de omgevingsvisie van de gemeente Venray!

In de omgevingsvisie laten we zien voor welke uitdagingen de Gemeente Venray staat en waar we als gemeente naar toe willen in de toekomst. De omgevingsvisie vormt de ruimtelijke vertaling van de strategische visie: onze Toekomstvisie 2030 ‘Venray loopt voorop’.

Samen met de input van onze inwoners, ondernemers en verenigingen hebben we deze omgevingsvisie tot stand gebracht. Daar zijn we trots op!

De belangrijke waarden van Venray willen wij beschermen en versterken. De aankomende jaren zetten we ons hiervoor in. We houden daarbij rekening met verschillende opgaven zoals de klimaatverandering, de energietransitie en de woningbouw om het woningtekort op te lossen. Dit doen we aan de hand van onze ambities. Hoe ziet onze gemeente er over 10 jaar uit?

De ambities spelen een rol in ontwikkelingen binnen de verschillende deelgebieden. Dit alles leest u terug in de gemeentelijke omgevingsvisie!

Adressen

Trefwoorden

Geen resultaten gevonden
Aan het zoeken...

Agrarische gebieden

Het agrarisch gebied is volop in ontwikkeling. Er spelen diverse onderwerpen in het agrarisch gebied zoals grootschalige agrarische bedrijvigheid, leegstand en ruimteclaims vanuit de energietransitie en klimaatverandering. Ook spelen er maatschappelijke discussies over voedselproductie, grondgebruik en biodiversiteit. Wij brengen in kaart hoe al deze functies naast elkaar kunnen bestaan. We gaan voor het toekomstbestendig maken van het agrarische landschap. Veiligheid en gezondheid zijn belangrijke pijlers hierin. Een gezonder woonklimaat realiseren we door het wonen beter te scheiden van veehouderijen. Voor een agrarisch gebied in evenwicht, waar toekomstige generaties in schone lucht kunnen genieten en recreëren.

we zetten in op een gebiedsgerichte aanpak

We gaan onderzoeken welke gebiedstypen we onderscheiden, welk toekomstperspectief het heeft. Hiermee stellen we de kenmerken en identiteit van het gebied centraal en maken duidelijk welke ontwikkelingsmogelijkheden in een gebiedstype acceptabel zijn en welke niet. Niet alles kan overal. Hierbij hanteren we het uitgangspunt ‘verbinden waar het kan, scheiden waar het moet’. De inzet is om functies te verbinden waar het kan om zo ook te voorkomen dat de diverse ruimteclaims te veel beslag leggen op agrarische gronden. We brengen meer scheiding tussen veehouderij en woningen in de kernen en in het agrarisch gebied.

we verbeteren het woon- en leefmilieu rondom veehouderijen

We verbeteren en borgen een goed woon- en leefmilieu voor omwonenden van veehouderijbedrijven en een afname van het aantal overlastlocaties. We nemen hiervoor verschillende maatregelen, zoals:

  • We stellen een uitvoeringsplan Schone Luchtakkoord (gereed) op en actualiseren de Geurverordening (in 2024).
  • We meten en monitoren de omgevingskwaliteit en benutten hierbij de innovaties (sensoren) en meetmethodieken die in ontwikkeling zijn.
  • We passen de instrumenten en regels aan bij agrarische bedrijven om de luchtkwaliteit te verbeteren.
  • We zetten in op het verlagen van de emissie bij bedrijven met verouderde stallen en het voorkomen van benutting van oude rechten op slechte locaties.
  • We herijken en verbreden de huidige Ruimte voor Ruimte regeling (gereed).

we zijn terughoudend met nieuwe woningen

Nieuwe woningen in het agrarische gebied staan we alleen toe in de kernrandzones en bestaande woonclusters. Wel is de omschakeling van bedrijfswoning naar burgerwoning mogelijk waar het kan. Daarnaast onderzoeken we welke ruimte kan worden geboden voor woonvormen die minder gangbaar zijn in het agrarisch gebied zoals generatiewonen of kleinere woonvormen.

we kiezen voor een gebiedsgerichte aanpak van VAB’s

De gebiedsgerichte aanpak voor vrijkomende agrarische bebouwing omhelst onder andere:

  • We staan geen nieuwvestiging van agrarische bedrijven toe. Bedrijven die een nieuwe locatie willen kunnen gebruik maken van een bestaande leegstaande agrarische locatie, mits deze op een passende locatie ligt.
  • We zetten in op het slopen van leegstaande agrarische bedrijfsgebouwen (VAB's) om verrommeling en ondermijning te voorkomen. Of we zoeken naar nieuwe passende invullingen, bijvoorbeeld bij monumentale of karakteristieke panden of wanneer ze passend zijn in het stedenbouwkundig ensemble. We herijken en verbreden de huidige sloopregeling. Voor een goede aanpak van ondermijning werken we samen met partners in de regio.
  • Voor het behouden van economische bedrijvigheid in het agrarisch gebied staan we hergebruik toe op locaties waar het passend is. Voor hergebruik komen alleen kleinschalige niet-agrarische bedrijven in aanmerking. We staan geen nieuwe grootschalige niet-agrarische bedrijvigheid toe, dit hoort thuis op onze bedrijventerreinen. Voor bestaande bedrijven die willen vergroten, onderzoeken we welk instrumentarium we kunnen inzetten om verplaatsing te faciliteren.

we staan beperkt grootschalige agrarische bedrijvigheid toe

We staan alleen grootschalige agrarische bedrijvigheid toe in gebieden waar het passend is op basis van de gebiedsgerichte aanpak. De huidige tegenprestatie bestaat uit een bijdrage aan de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit (landschappelijke inpassing, natuurontwikkeling, sloop gebouwen). Bij de invulling van deze tegenprestatie willen we meer inzetten op een sloopverplichting. Met als doel dat per saldo een afname van bebouwing in het landelijk gebied ontstaat. We zijn terughoudend met het toekennen van zelfstandige locaties voor mestverwerking. Deze dient een toegevoegde waarde te hebben in het kader van de verdere uitwerking van de kringlooplandbouw.

we benutten kansen van het agrarische gebied voor recreatie

We versterken de recreatieve structuren door het ontwikkelen van (thema) fiets- en wandelroutes. Ook versterken we kleinschalige recreatieve voorzieningen in relatie tot agrarisch gebruik. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van B&B’s, Bed & Paard, vakantiewoningen en boerencampings. Daarnaast zetten we in op vitale en veilige vakantieparken en zorgen we voor een vermindering van overlast (onder andere van watersport zoals jetski’s) langs de Maasoevers.

we versterken biodiversiteit en landschappelijke kwaliteit

Met name bij de herinrichting van wegen kijken we naast de verkeersveiligheid ook naar het verbeteren van de biodiversiteit in de bermen (door uitbreiden van het huidige gemeentelijk bermbeheer), het behouden en versterken van lanen en het versterken van het landschap.

we zetten in op het verduurzamen van de landbouw

Een verdere ontwikkeling van agrarische bedrijven gaat gepaard met een verdere verduurzaming van de landbouw. We stimuleren kringlooplandbouw en natuurinclusieve landbouw. Dit zal leiden tot een verbetering van de omgevingskwaliteit: verminderen van emissies (lucht en bodem), het verbeteren van de bodemkwaliteit, een bijdrage aan de landschappelijke kwaliteit en het sluiten van de kringloop. Tevens zetten we in op het beperken en voorkomen van milieuverontreiniging door het opheffen van ongecontroleerde rioollozingen.

we hanteren de zonneladder

We hanteren de zonneladder en kiezen voor een evenwichtige ontwikkeling van initiatieven voor duurzame energie gekoppeld aan het landschapstype zoals in de KODE verwoord. We kijken ook naar andere mogelijkheden voor duurzame opwekking van energie en op- of overslag van energie.

we pakken klimaatverandering aan op grote en kleine schaal

Bij de aanpak klimaatverandering betreft het maatregelen met betrekking tot de toenemende pieken bij regenbuien en de periodes van droogte. Het nemen van maatregelen ter voorkoming van wateroverlast is een lopend traject, echter met de toenemende pieken zijn nog aanvullende maatregelen nodig. Niet alleen rondom de Maas maar ook in de beekdalen en in de haarvaten van het waterstelsel. Vanwege de toenemende droogte is ook extra opvang van water nodig om te zorgen dat het grondwater op niveau blijft. Met deze maatregelen wordt het watersysteem aangepast om te zorgen dat het huidig landbouwkundig gebruik zo veel mogelijk in stand kan blijven. De effecten van de klimaatverandering zijn dusdanig dat het onvermijdelijk is dat (op termijn) niet overal altijd hetzelfde kan worden geteeld als nu het geval is. Daarmee is onvermijdelijk dat het grondgebruik het systeem volgt. Hiervoor staan alle overheden en partijen aan de lat. Vanuit de gemeentelijke rol gaan we aan verder aan de slag met maatregelen tegen wateroverlast en verdroging. We pakken samen met alle partijen de klimaatverandering aan met een mix van grootschalige en kleinschalige maatregelen variërend van buffering van water in beekdalen tot vasthouden van het water met boerenstuwtjes in kleine watergangen.

we verbeteren de verkeersveiligheid

Door te onderzoeken hoe om te gaan met de combinatie van verschillende soorten verkeer op een weg (bijvoorbeeld tussen landbouwverkeer en fietsers) kan worden bekeken wat de mogelijkheden zijn om deze twee beter met elkaar kunnen laten “communiceren”.

we bevorderen huisvesting van internationale werknemers

We zetten ons in voor voldoende en goede huisvesting van internationale werknemers. Hiermee gaan we illegale huisvesting tegen. Naast huisvesting willen we meer oog hebben voor integratie en zorg. We zijn bezig met een verkenning om tot een lokale integrale aanpak voor Venray te komen.

Thema's
Ambities
Waarden
Hover me