We zijn trots op wat Venray allemaal te bieden heeft. Onze natuur en groene omgeving is daarbij een belangrijke kwaliteit. Gingen de drie voorgaande ambities vooral over de opgaven en ontwikkelingen waar we voor staan; beoogt deze ambitie een kader te bieden waarbinnen deze ontwikkelingen kunnen plaatsvinden mét behoud van onze kwaliteiten. We willen de kwaliteiten op het gebied van landschap, natuur, water, bodem en cultureel erfgoed zoveel mogelijk versterken en de belevingswaarde hiervan verhogen. Zo zorgen we ervoor dat ook onze toekomstige generaties van Venray kunnen genieten.
   Erfgoed en groen beleven in het stedelijke gebied
De kwaliteit van de openbare ruimte is bepalend voor de belevingswaarde van het stedelijk gebied. Maar ook ons cultureel erfgoed draagt bij aan de identiteit en aantrekkelijkheid van Venray en onze dorpen.
Venray heeft zich in de loop van de eeuwen ontwikkeld van een kleine nederzetting tot een grote kern in de regio Noord Limburg. Bijzonder karakteristiek zijn het historisch centrum, de oude bebouwingslinten en de verscheidenheid aan dorpen.
In het centrum is de ruimtelijke kwaliteit belangrijk voor de ondernemers, inwoners en bezoekers van het centrum. Markant qua uitstraling is de bebouwing aan de Grote Markt, met onder meer de Petrus Bandenkerk en het oude raadhuis; de Grotestraat met zijn monumentale bebouwing, de groene omgeving van Jerusalem met het stadspark en gemeentehuis.
Naast het centrum dragen ook de historische gebouwen en bebouwingslinten bij aan de beleving van Venray, alsmede de dorpskernen zoals de kern Geijsteren. Daarnaast zijn er ook kenmerkende grote groengebieden: het St. Annapark, Servaasterrein, sportpark de Wieën, de voormalige kloostertuinen en stuifzandgebieden en het Vlakwaterbos.
De kwaliteit van de bebouwde omgeving laat op sommige plekken in onze gemeente te wensen over. Denk daarbij aan de leegstand van winkels, kantoren en maatschappelijk vastgoed. We zetten in op een goede herbestemming die past bij de kwaliteit en kansen van de omgeving. We voegen woningbouw, maar ook andere functies toe op de juiste plek en houden rekening met het bestaande groen.
Trots op ons landelijk gebied!
Trots zijn we op ons landelijk gebied met een grote variatie aan natuurgebieden en landschappen.
Als gemeente zetten wij sterk in op het beschermen en versterken van het landschap en de natuurwaarden. We willen de biodiversiteit in zowel de natuurgebieden als het agrarisch gebied verhogen.
We verwachten dat de komende jaren veel agrarische bedrijven zullen stoppen. Deze locaties komen leeg te staan (vrijgekomen agrarische bedrijfsgebouwen of VAB’s) en kunnen voor verrommeling zorgen in het agrarisch gebied. We zetten daarom vooral in op het slopen van VAB’s, tenzij dit monumentale of karakteristieke panden zijn die behoudenswaardig zijn. Op locaties waar het passend is, bestaat ruimte voor hergebruik, bijvoorbeeld door kleinschalige bedrijvigheid en recreatieve voorzieningen.
Als we hiermee aan de slag gaan zorgen we dat verkeersveiligheid en bereikbaarheid hand in hand gaat met versterken van het landschap. Dit doen we door bij de inrichting van de (hoofd)wegen in het agrarisch gebied naast de verkeersveiligheid ook te kijken naar het landschap en de biodiversiteit in de bermen.
Samenhang tussen beschermen en benutten van ons landschap
Het landschap draagt in belangrijke mate bij aan de identiteit van Venray. We zien echter ook uitdagingen.
De biodiversiteit en de kwaliteit van het landschap staan onder druk als gevolg van onder andere een intensief grondgebruik, schaalvergroting in de landbouw, verstedelijking en milieubelasting. Daarnaast moeten we rekening houden met nieuwe opgaven zoals de energietransitie. Duurzame energievoorzieningen hebben impact op de omgeving. In het Kader voor Opwekking Duurzame Energie (KODE) hebben we beschreven op welke wijze we omgaan met initiatieven voor duurzame energie.
We houden bij nieuwe initiatieven zo veel mogelijk rekening met bestaande waarden zodat het landschap zoals we dat nu kennen niet in kwaliteit afneemt, maar behouden blijft of juist wordt verbeterd. Ook is het van belang om bij initiatieven uit te gaan van het principe: samen de lasten, samen de lusten delen. Initiatiefnemers gaan met inwoners, bedrijven en grondeigenaren in gesprek aan de hand van een omgevingsdialoog. Initiatieven en projecten die invloed uitoefenen op ons landschap dienen zo veel mogelijk samen te gaan met andere opgaven, de zogenaamde meekoppelkansen.
Ook in de natuurgebieden hechten wij waarde aan landschappelijke en natuurlijke waarden. Voor de bestaande natuurgebieden herstellen en versterken wij de natuurkwaliteit gericht op het verbeteren van de biodiversiteit. Nieuwe natuur, bijvoorbeeld in de vorm van verbindingszones, voegen we toe ter versterking van de bestaande natuurgebieden. We hebben speciale aandacht voor Boschhuizerbergen als waardevol Natura 2000 gebied.
Wat gaan we doen:
- In het ruimtelijk kwaliteitskader hebben wij vastgelegd welke waarden en karakteristieken belangrijk zijn om te behouden, welke ontwikkelingen gewenst zijn en welke randvoorwaarden gelden om initiatieven mogelijk te maken.
Relatie met:Â Wonen, Voorzieningen, Recreatie en toerisme, Duurzaamheid en Milieu