In Venray is het fijn wonen in een groene omgeving. Toch zien we ook uitdagingen. De komende jaren vinden er grote ontwikkelingen in de samenleving plaats. We krijgen te maken met een groeiende bevolking en een sterke vergrijzing. Onze groeiende en veranderende bevolking woont in 2030 groen, gezond en veilig in Venray. Er is voldoende groen en ruimte om te sporten, te bewegen en te spelen. Sociale contacten zijn onmisbaar in een fijne woonomgeving. We zorgen voor toegankelijke ontmoetingsplekken in de wijken. Wanneer inwoners van Venray samen met elkaar optrekken ontstaan er waardevolle verbindingen. Samen streven we naar groen wonen voor iedereen.
Elkaar ontmoeten in het groen
Gezondheid en welzijn van de inwoners staat bij de gemeente Venray hoog in het vaandel. We stimuleren onze inwoners tot ontmoeten, spelen en bewegen. Wij doen dit vanuit positieve gezondheid; een bredere benadering van gezondheid die uitgaat van de eigen kracht van mensen om om te gaan met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven. Een groene en gezonde omgeving draagt bij aan een positieve gezondheid. Bomen en groen zijn positief voor de beleving, kunnen bijdragen aan een goede luchtkwaliteit, zorgen voor verkoeling bij hete periodes, versterken de biodiversiteit, zetten aan tot bewegen. We gaan samen op weg naar een vitale samenleving. We hebben in Venray een goed gespreid aanbod van gemeenschapshuizen en sportaccommodaties, maar ook kleinschalige sport- en speelvoorzieningen in de buurt. Wij behouden deze voorzieningen en zorgen ervoor dat deze voor iedereen toegankelijk zijn en blijven.
We zetten in op toegankelijk groen in alle woongebieden. Dat is goed voor een gezonde omgeving, maar ook om beter bestand te zijn tegen verandering van het klimaat. Met meer groen in de woongebieden kunnen we hittestress en wateroverlast beperken.
Vanuit de woongebieden lopen inwoners onze groene omgeving in en tussen de woonwijken worden groene ‘ommetjes’ gerealiseerd: wandelroutes die starten vanuit de wijk. Dit stimuleert het bewegen direct vanuit de woning en draagt bij het aan welzijn van de inwoners.
Groene verbindingen zijn er ook in en naar het centrum van Venray. We geven de fietser en wandelaar in het centrum meer de ruimte. Ook onze werkomgeving blijft niet achter en gaan we volop verder vergroenen. Op onze bedrijventerreinen voegen we meer openbaar groen toe, zodat ook dit aangename en gezonde verblijfsgebieden worden.
Veilig, gezond en fijn wonen
In onze gemeente groeit de Venrayse bevolking nog door tot en met pakweg 2035, daarna kan er sprake zijn van krimp. We krijgen te maken met een sterke vergrijzing, een toename van eenpersoonshuishoudens en inwoners met een migratieachtergrond. Als gemeente spelen we in op deze veranderingen in de samenleving en de nieuwe vraag naar woningen die daarbij hoort.
Wij zorgen voor een passend woningaanbod voor jong en oud. Met het Omgevingsprogramma Wonen ‘Verder bouwen aan de toekomst van Venray’ zetten we in op het versnellen, vergroten, veranderen en vergroenen/verduurzamen van onze woningmarkt. Daarbij hoort niet alleen het realiseren van nieuwbouw maar ook het aanpassen van bestaande woningen en het herbestemmen van vrijkomende (karakteristieke en/of monumentale) gebouwen. Als gemeente sturen wij aan op meer betaalbare en levensloopbestendige woningen, maar ook een goede toegankelijkheid van voorzieningen. Dat zorgt ervoor dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Bovenstaande moet voor alle inwoners van Venray toe- en doorgankelijk zijn (#Venrayvooriedereen).
We tonen ambitie op het gebied van een gezonde en veilige leefomgeving, ook in het landelijk gebied. Een vermenging van veehouderijen en woningen in landelijk gebied leidt tot problemen rond de kwaliteit van de leefomgeving. Deze problemen hebben vooral te maken met zorgen om de volksgezondheid, zoals overlast van fijnstof en geur (zie meer hierover bij de ambitie Een gezond Venray heeft de toekomst). We streven naar een gezond woonklimaat en nemen maatregelen door in het agrarische gebied functies tussen wonen en intensieve veehouderij te scheiden. De nadruk in de kernrandzones en woonclusters komt te liggen op wonen. Zo kan deze omgeving ook beter worden ingericht op de woonfunctie en het welzijn van de bewoners. In het agrarische gebied met veel agrarische bedrijven ligt de nadruk meer op landbouwfuncties en bijbehorende activiteiten. Dit noemen wij een gebiedsgerichte benadering. We zorgen hiermee voor een juiste balans tussen wonen en veehouderij in ons buitengebied.
Wat gaan we doen (lees hier meer over bij de deelgebieden):
- We richten ons op een groen, veilig en toegankelijk centrum, dorpen en wijken. Hiermee gaan we hittestress tegen en stimuleren we ontmoeten en bewegen. We zetten ons in voor een gezonde en vitale samenleving.
- We verbeteren de woonkwaliteit door het bouwen van de juiste woningen en het aanpassen van de bestaande woningvoorraad. We hebben aandacht voor behoud en toegankelijkheid van voorzieningen.
- We verbeteren het woonklimaat in de agrarische gebieden onder anderen door meer scheiding tussen wonen en veehouderij.
Relatie met:Â Wonen, Voorzieningen, Gezondheid, Duurzaamheid en Bereikbaarheid