Voor de Gemeente Venray is water van belang vanwege de ligging aan de Maas, de drie grote beken (en beekdalen) binnen de gemeentegrenzen en een waterwingebied dat belangrijk is voor de drinkwatervoorziening. Bij bodem gaat het om een efficiënt beheer en gebruik van de bodem en ondergrond. Bij veel ruimtelijke ingrepen ontstaan grondstromen die op een duurzame en efficiënte wijze kunnen worden hergebruikt. Het gebruik van de ondergrond neemt steeds grotere vormen aan. Naast steeds meer ondergrondse leidingen zal ook de energietransitie het gebruik van de ondergrond vergroten.
Water
Op het gebied van water wordt samengewerkt met Waterschap Limburg en de Provincie Limburg. De belangrijkste thema’s zijn ‘Passende bescherming vanuit Hoogwater’, ‘Passende bescherming van het watersysteem’, ‘Natuurlijk water’, ‘Voldoende water’ en ‘Schoon water’. Door klimaatverandering komen wisselingen in de waterstanden steeds vaker voor (door droogte of juist overlast door hoogwater). Ook de waterkwaliteit staat onder druk als gevolg van de intensieve landbouw (fosfaat/nitraat verzadigde gronden). Verdroging in het agrarische gebied gaan we tegen door onze beekdalen robuust in te richten en ons grondgebruik aan te passen. We richten ons op een passende waterhuishouding waarbij de hoeveelheid grondwater op peil blijft en gericht is op een verbetering van natuurwaarden en waterkwaliteit. We zetten in op een grondgebruik dat hierop aansluit.
Drinkwater
Voor een gezonde leefomgeving is goed en schoon drinkwater van groot belang. Bescherming van de gebieden voor drinkwaterwinning en schone grondwatervoorraden is dan ook een randvoorwaarde bij ruimtelijke ontwikkelingen in onze gemeente. Het noordelijke deel van de Venloschol is gelegen in de gemeente Venray. De Venloschol herbergt een strategische grondwatervoorraad voor de drinkwatervoorziening. Hier ligt dan ook een grondwaterbeschermingsgebied. Binnen dit gebied ligt het waterwingebied Breehei, waar water wordt onttrokken voor een deel van de drinkwatervoorziening van Noord-Limburg. Ook de Maas is een bron voor de drinkwatervoorziening. Het grondwaterbeschermingsgebied en het waterwingebied dienen beschermd te worden tegen verontreiniging. Door de klimaatverandering en verontreiniging van de gronden staan deze echter steeds meer onder druk. Extra bescherming van de bronnen is noodzakelijk, zowel voor oppervlaktewater als voor grondwater. Ook het stimuleren van functiecombinaties (bijvoorbeeld tussen natuurbeheer en drinkwater) heeft een toegevoegde waarde. Dit sluit ook aan bij het landelijke en provinciale beleid. Efficiënt beheer en onderhoud van de infrastructuur, samen met stakeholders is daarbij van belang.
Afval- en hemelwater Als gemeente hebben we een zorgplicht voor stedelijk afvalwater, hemelwater en grondwater. We scheiden vuil en schoonwater, zodat er minder rioolwater-overstortingen naar het watersysteem plaatsvinden, we water kunnen infiltreren daar waar mogelijk en zo verdroging kunnen tegengaan. Dit is verder uitgewerkt in het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP). Het waterschap verantwoordelijk is voor het zuiveren van het afvalwater.
Bodem
Een rijke bodembiodiversiteit geeft een goed functionerende bodem. Het bodemleven is van invloed op het waterbergend vermogen, bodemstructuur en ziektewering. Het goed organische stofgehalte is van groot belang. Intensief grondgebruik en een te laag organische stofgehalte levert een verslechtering van de bodem op. Het stimuleren van de bodembiodiversiteit is ook een belangrijk onderdeel in de kringlooplandbouw.
In de Nota bodembeheer en bodemkwaliteit wordt het gebruik van de bodem geregeld. De aanpak is gericht op het beschermen van de bodem en het voorkomen van risico’s als gevolg van bodemverontreiniging. Daarbij zijn afspraken gemaakt over de wijze van hergebruik van gronden. De bouwactiviteiten zullen de komende jaren onverminderd resulteren in grondstromen. We willen blijven inzetten op een efficiënte aanpak van de grondstromen zoals vastgelegd in de Nota Bodembeheer en bodemkwaliteitskaart.
Ondergrond
De ondergrond heeft in het verleden weinig aandacht gekregen. Door een steeds intensiever grondgebruik zal met name in het stedelijk gebied de ondergrond steeds meer gebruik worden genomen. In het kader van de energietransitie zal het gebruik van grondwater voor waterpompen toenemen. Dit kan leiden tot conflicterende ruimtelijke belangen van de verschillende gebruikers van de ondergrond. We gaan onderzoeken wat de invloed van het toenemend ondergronds ruimtegebruik op de natuurlijke opbouw van de ondergrond is, in hoeverre er conflicterende ruimtelijke belangen zijn te verwachten en hoe hiermee om te gaan.