Venray is het land tussen de Peel en de Maas. Per fiets of te voet laat het landschap zich goed ontdekken en beleven: een aaneenschakeling van natuurgebieden en platteland, verweven met kunst, cultuur en historie. Naast de stedelijke, grote kern met stadse voorzieningen, zijn er dertien dorpen binnen de gemeentegrenzen. De toeristisch-recreatieve sector is voor de regio van groot belang en de gemeente Venray draagt bij aan de regionale doelen van de vrijetijdseconomie. Want recreatie en toerisme bieden mogelijkheden voor de lokale economie. Hieronder beschrijven we hoe we dat doen.
Onder recreatie verstaan we alle manieren waarop mensen hun vrije tijd in vullen, naast hun dagelijkse verplichtingen zoals werken. Toeristen zijn mensen die recreëren buiten hun gebruikelijke leefomgeving. Venray biedt vele mogelijkheden op het gebied van recreatie. Denk daarbij aan (thematische) wandel- en fietsroutes, terrasjes, campings, B&B’s, winkels en cultuur.
Waar staan we?
Venray heeft veel moois te bieden aan eigen inwoners en aan gasten en toeristen. We kunnen trots zijn op de diversiteit van het landschap en de prachtige natuur waarover de gemeente beschikt. Er is veel (kleinschalig) erfgoed te vinden in de gemeente. Dit vertelt de geschiedenis en laat zien wie we als gemeente zijn. Het St. Annapark en Landgoed Geijsteren zijn hiervan mooie voorbeelden. Nieuwe ontwikkelingen, zoals Maaspark Ooijen-Wanssum maken het landschap nog mooier en zorgen ervoor dat het landschap beter beleefd wordt. In dit landschap is een aantal agrarische bedrijven te vinden waar bezoekers een kijkje kunnen nemen. Bedrijven zoals Kipster, Houbensteyn en St. Joseph Hoeve Wagyu-Farm laten de sector zien die voor Venray zo belangrijk is.
Binnen de gemeente is een rijk aanbod van grote en kleine evenementen te vinden. Dit draagt bij aan de sociale cohesie en verbindt inwoners en bezoekers met elkaar. Odapark en Duits Militaire Begraafplaats zijn niet alledaagse bezienswaardigheden en deze maken Venray onderscheidend. Tot slot het centrum van Venray met de stadse voorzieningen, dat maakt dat Venray een fijne gemeente is om te wonen, te leven en te bezoeken.
Wat komt er op ons af?
In de gemeente Venray zijn de meeste toeristische-recreatieve bestedingen gerelateerd aan het dagtoerisme (80%). Ongeveer 20% van de bestedingen zijn gerelateerd aan verblijfstoerisme (met name de hotels). Qua economische betekenis neemt de gemeente de vierde positie in de regio (achter Venlo, Horst aan de Maas en Peel & Maas). De bestedingen namen de afgelopen jaren af, met bijna 10%. Deze daling heeft ondermeer te maken met sluiting van vakantiepark Het Roekenbosch en andere vraagpatronen. Ook het verblijfstoerisme heeft aan belang ingeboet. Per overnachting zijn de gemiddelde bestedingen juist wel hoog.
Het winkelaanbod in het centrum van Venray (net als in andere middelgrote winkelkernen) staat onder druk. Onze binnensteden veranderen. Door de komst van het internet is het traditionele winkelen veranderd. Bezoekers komen niet meer puur voor het winkelen naar een centrum, maar voor de beleving. Detailhandel wordt steeds meer aangevuld met cultuur, horeca en leisure. Ook in Venray is hier sprake van.
Daarnaast is de hang naar authenticiteit groot. We zoeken naar ‘echte’ en betekenisvolle ervaringen en producten. Hierbij spelen verhalen een belangrijke rol. Daarnaast groeit de vraag naar unieke belevingen. Beleving wordt steeds vaker aangeboden als (toeristisch) product.
Ook in het landelijk gebied is er sprake van grote veranderingen. Agrarische bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen, en toerisme en recreatie is één van de mogelijkheden. Denk hierbij aan kleinschalige logies of een (boeren)camping dan wel een recreatieve invulling van een VAB (vrijkomende agrarische bedrijfsruimte).
Wat willen we?
Algemeen:
Als we kijken naar wat we zijn, dan is erfgoed de rode draad door het verhaal. Zowel landschappelijk gezien als in de verhaallijnen over schapen, kloosters en zorginstellingen. Venray is bij uitstek een plek waar mensen (met ideeën) afwijken van de standaard. De komende jaren zetten we algemeen in op:
- Het toeristisch-recreatief aanbod kwalitatief uitbreiden, zodat bezoekers graag naar Venray komen en dat de eigen inwoners trots maakt op wat de gemeente heeft te bieden. Venray is een plek waar bijzondere dingen de kans krijgen om te ontstaan. Denk daarbij aan Raceway Venray, het Odapark, de Duitse oorlogsbegraafplaats.
- Verblijfsrecreatie uitbreiden met kleinschalige initiatieven van goede kwaliteit. Bijvoorbeeld gasten kunnen overnachten op bijzondere locaties en in bijzondere verblijfsaccommodaties.
- Inzetten op mooie (thematische) wandel-fiets-ruiter en mountainbike routes.
- Versterking lokale samenwerking met Toeristisch en Recreatief Platform en Venray Bloeit.
- Versterking regionale samenwerking in het kader van het actieprogramma VTE Noord-Limburg.
- Aansluiten bij de regionale ambities Gezondste regio.
Per deelgebied betekent dit de volgende aanpak (lees hier meer over bij de deelgebieden):
In het centrum:
- We stimuleren uitbreiding van dagrecreatieve voorzieningen voor het hele gezin. Geen grote attractie, maar meer kleinschalig.
In de woongebieden:
- We maken fiets- en wandelpaden veiliger, ook voor de oudere Venraynaren.
In de agrarische gebieden:
- We bevorderen werkgelegenheid en economische groei door onze groene omgeving open te stellen aan gasten en toeristen.
- We spelen in op kansen in het landelijk gebied, zoals het toevoegen aan een gezinstrekker die past bij de identiteit van Venray en onderscheidend genoeg is ten opzichte van huidige aanbieders.
- We verrijken het agrarische gebied door kleinschalige recreatie, bijvoorbeeld B&B’s, Bed & Paard, vakantiewoningen en boerencampings. Dit zijn gezinstrekkers die passen bij de identiteit van Venray.
- We ontwikkelen thema fiets- en wandelroutes.
In de natuurgebieden:
- We bevorderen werkgelegenheid en economische groei door onze groene omgeving passend open te stellen aan gasten en toeristen. We zorgen ervoor dat toeristische activiteiten niet ten koste gaan van onze natuur.
- We zorgen ervoor dat natuurgebieden voor iedereen toegankelijk zijn, onder andere ook voor mindervaliden.
- We ontwikkelen thema fiets- en wandelroutes.
Relatie met: Bereikbaarheid, Economie, Voorzieningen en Gezondheid