Op naar een bruisend Venray! We richten ons op een toekomstig Venray waar het aantrekkelijk is voor inwoners en bedrijven om zich te vestigen en te ontwikkelen. Bedrijventerreinen maken we aantrekkelijk door het versterken van de samenwerking tussen ondernemers, een groene uitstraling en een betere bereikbaarheid (niet alleen met de auto, maar ook met openbaar vervoer en de fiets).
Bezoekers uit de wijde omgeving nemen graag deel aan de uitnodigende activiteiten die Venray te bieden heeft. Ons centrum is goed bereikbaar en aantrekkelijk, waarbij elk pand gevuld is met een leuke winkel, horeca of cultuur en het is er prettig om te wonen.
Ook zetten we in de gehele gemeente in op een sterk en onderscheidend toeristisch-recreatief aanbod. Hiermee bieden we in Venray een aantrekkelijk woon-, werk- en verblijfsklimaat voor onze (huidige en toekomstige) inwoners, ondernemers en bezoekers. Ook regionaal hebben we een sterke positie en zetten we Venray op de kaart. Hierover lees je meer onder Ambities in regionaal perspectief.
Een bloeiend centrum
Ons centrum is het hart van onze gemeente waar veel te beleven valt. De uitstraling en sfeer die het centrum uitstraalt draagt bij aan de beleving van onze bezoekers. Onze centra maken een sterke verandering door; de focus verandert van minder nadruk op winkelen naar meer nadruk op horeca, beleving en wonen.
We gaan voor een compact, compleet en comfortabel centrum, met een passend aanbod aan cultuur en evenementen. In het hoofdwinkelgebied ligt de nadruk op het vestigen van winkels, horeca en cultuur/recreatie, waardoor Venray een bloeiend, levendig en gezellig centrum behoudt. Ook verbeteren we de verbinding tussen het centrum en het station en knappen de stationsomgeving op. Dit zorgt voor meer aantrekkingskracht en een betere bereikbaarheid.
In het centrum wordt ook gewoond. Om een goed woonklimaat te garanderen zetten we in op meer woningen aan de randen: leegkomende winkelpanden aan de rand kunnen worden omgevormd tot woningen.
Aantrekkelijke bedrijventerreinen
Onze werkgebieden hebben een belangrijk aandeel in de werkgelegenheid en welvaart van Venray. We kennen een gevarieerd aanbod aan werklocaties. In de toekomst willen we ervoor zorgen dat er ruimte is en blijft voor Venrayse bedrijven om door te kunnen ontwikkelen en zetten we in op meer zonnepanelen op bedrijfsdaken. Met de Omgevingswet (in 2024) wordt dit een verplichting voor nieuwe bedrijfsgebouwen. Daarnaast stimuleren we een duurzame wijze van verwarmen en het gebruik van circulaire bouwmaterialen.
Op Smakterheide-Noord ontwikkelen we 22 ha nieuw bedrijventerrein in combinatie met 20 ha nieuwe natuur. Hiermee komen we tegemoet aan de lokale behoefte aan kleinere en middelgrote kavels (tot maximaal 2 ha per bedrijf). Behalve op De Blakt en delen van Smakterheide en Haven Wanssum worden geen grote logistieke bedrijven toegestaan, hiervoor is er ruimte binnen Greenport Venlo.
We gaan actief aan de slag met het opknappen van de bestaande bedrijventerreinen. Ondernemers worden betrokken in dit proces. Op de bedrijventerreinen komt meer openbaar en bedrijfsgroen en is er meer ruimte om te fietsen en te wandelen. Tegelijkertijd stimuleren we werkgevers om hun werknemers op een gezonde manier naar het werk te laten reizen, bijvoorbeeld met de fiets.Â
In ons agrarisch gebied geven we de bedrijvigheid ruimte om te ontwikkelen tot duurzame bedrijven. We staan alleen grote agrarische bedrijven toe waar dit passend is. In leegstaande/ vrijkomende agrarische gebouwen is ruimte voor kleinschalige niet-agrarische bedrijven of andere functies die passen in het landelijk gebied zoals recreatie of maatschappelijke functies. Grote niet-agrarische bedrijven passen niet in het buitengebied, deze horen thuis op een bedrijventerrein.
Er verblijven veel internationale werknemers in onze gemeente, en de verwachting is dat het aantal de komende jaren niet zal afnemen. We zetten ons in voor voldoende en goede huisvesting van internationale werknemers. Hiermee gaan we illegale huisvesting tegen. Naast huisvesting willen we meer oog hebben voor integratie en zorg.
Een beter bereikbaar Venray
Als gemeente zijn wij aangesloten bij het Noord-Limburgse samenwerkingsverband Trendsportal: slimme mobiliteit voor morgen (zie thema Bereikbaarheid). We spelen onder andere in op het stimuleren van de elektrische fiets en de veranderingen in voorzieningen die hiervoor nodig zijn zoals oplaadpunten. In het centrum komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers (ook voor mindervaliden) en minder ruimte voor auto’s en vrachtverkeer. Niet alleen in het centrum wordt er ruimte gemaakt voor fietsroutes, ook op onze bedrijventerreinen faciliteren we dit. Daarnaast gaan we aan de slag met het evalueren van ons parkeerbeleid en onderzoeken we of het in bepaalde gebieden mogelijk is om te werken met flexibele parkeernormen.
We zorgen er ook voor dat de bedrijventerreinen goed bereikbaar zijn, door de ligging aan de A73, de N270, de Maaslijn (spoor) en de haven Wanssum. We stimuleren duurzame mobiliteit voor het woon-werk verkeer en het vrachtverkeer. Denk hierbij aan het gebruik van deelvervoer en elektrische auto’s.
Ook in de dorpen en wijken stimuleren we het gebruik van deelvervoer en elektrische auto’s en fietsen. Initiatieven zoals de Wensbus omarmen we. Hiermee wordt mobiliteitsarmoede voorkomen.
Venray bruist van toerisme
Toerisme zorgt voor werkgelegenheid en economische groei. Ons prachtig centrum, regionale trekkers zoals het Odapark, onze groene omgeving en aantrekkelijke dorpen hebben veel te bieden. Hier liggen kansen voor meer toeristische activiteiten, beter afgestemd op de vraag. Voor onze inwoners, maar ook voor bezoekers uit de wijde regio. Het Maaspark Ooijen-Wanssum is hier een goed voorbeeld van.
We zorgen er tegelijkertijd voor dat recreatie en toerisme niet ten koste gaan van onze natuur. Zo schenken we aandacht aan de hoge recreatiedruk langs de Maasoevers. In het centrum zetten we in op dagrecreatie, winkelen en cultuur. In het agrarische gebied betreft het vooral kleinschalige mogelijkheden voor bed & breakfast, bed & paard, boerencampings en rondleidingen. Ook versterken we de kwaliteit en diversiteit van onze verblijfsrecreatie (vakantieparken, campings). In onze natuurgebieden vergroten we de recreatiewaarde door de fiets- en wandelpaden veiliger en toegankelijker te maken, voor onder andere mindervaliden.
Wat gaan we doen (lees hier meer over bij de deelgebieden):
- We zetten in op een compact, aantrekkelijk, levendig en toegankelijk centrum.Â
- We stimuleren duurzame, veilige en actieve mobiliteit van en naar het centrum, de woonwijken en dorpen en de bedrijventerreinen.
- We ontwikkelen 22 ha nieuw bedrijventerrein in combinatie met 20 ha nieuwe natuur op Smakterheide-Noord, bedoeld voor de lokale behoefte, en gaan actief aan de slag met het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van bestaande bedrijventerreinen.
- In het landelijk gebied zetten we in op duurzame bedrijven en kleinschalige niet-agrarische bedrijvigheid op de juiste plek.
- We versterken we de recreatiewaarde van het agrarisch gebied en zorgen ervoor dat recreatie niet ten koste gaat van de natuur.
Relatie met: Economie, Voorzieningen, Recreatie en toerisme, Bereikbaarheid en Duurzaamheid