We bereiden ons voor op de toekomst. We staan voor grote opgaven als klimaatadaptatie, energietransitie en een circulaire economie. Dit vraagt om bewustwording binnen onze gemeente, maar ook om een actieve aanpak. We zetten in op een goede milieukwaliteit, duurzame energiebronnen, kringlooplandbouw en het stimuleren van innovatie in de agrarische sector. Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzame maatregelen. Woningen en bedrijven worden duurzamer en de leefomgeving wordt gezonder. Deze ambitie gaat over het verbeteren van de milieukwaliteit en het gezond zijn van de leefomgeving. Op de positieve gezondheid en het welzijn van de inwoners en gebruikers wordt ingegaan bij de ambitie Groen wonen voor iedereen.
Toekomstbestendig wonen en werken
We willen een duurzame en gezonde leefomgeving in Venray realiseren.
We verbeteren de gezondheid door maatregelen te nemen tegen milieuhinder. Met name in het agrarisch gebied, waar wonen en veehouderij gecombineerd wordt, nemen we maatregelen tegen geuroverlast en verbeteren we de luchtkwaliteit. Met het ondertekenen van het Schone Lucht Akkoord hebben we de ambitie om te streven naar het bereiken van de WHO gezondheidsnormen voor stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM 2.5 en PM10) in 2030. Dit bereiken we onder andere door in te zetten op emissieafname van de landbouw en binnenvaart en het stimuleren van duurzame mobiliteit. Ook willen we de overlast door houtstook in de woongebieden verminderen.
We kijken naar de energiebronnen van de toekomst. Onze ambitie op gebied van duurzame energie in Venray is in 2030 een reductie van 55% van de CO2-uitstoot t.o.v. 1990.
Uitgaande van onze Energiestrategie is de ambitie van Venray om 45% van het elektrisch verbruik lokaal op te wekken met hernieuwbare bronnen. Dit komt overeen met 185 ha zonnepanelen of 14 grote windturbines. Een deel is gerealiseerd. Er wordt ingezet op zonnepanelen waarbij nog ruimte wordt gezocht voor 116 ha op land. De inzet van windturbines wordt nog opnieuw heroverwogen. In het Kader voor Opwekking Duurzame Energie (KODE) hebben we beschreven op welke wijze we omgaan met initiatieven voor duurzame energie.
Het verduurzamen van bestaande gebouwen in Venray zal geleidelijk plaatsvinden. Er is een Transitievisie warmte. Deze visie is vooral gericht op besparing. We stimuleren initiatieven vanuit inwoners en ondernemers om hun eigen woning of bedrijfspand aan te passen en te verduurzamen, bijvoorbeeld door isoleren en het plaatsen van zonnepanelen op daken. Er komt een nieuwe Transitievisie warmte.
Met het oog op de toekomst zetten we ook in op circulair ondernemen. De circulaire economie is een duurzame economie, waarin we producten slim ontwerpen, hergebruiken, repareren en vervolgens recyclen, zodat de grondstoffen waarvan een product ooit gemaakt is opnieuw beschikbaar zijn. Om dit te bereiken vragen we bedrijven om meer samen te werken en hun processen op elkaar af te stemmen. We stimuleren kringlooplandbouw.
Inspelen op de klimaatverandering
Om de gevolgen van klimaatverandering (extreme weersomstandigheden, hogere temperaturen, droogte en wateroverlast) zoveel mogelijk te beperken moeten we maatregelen nemen. In het landelijk gebied pakken we klimaatverandering aan met een mix van grootschalige en kleinschalige maatregelen. Denk bij grootschalige maatregelen aan buffering van water in beekdalen, en bij kleinschalige maatregelen aan boerenstuwtjes in kleine watergangen.
Verdroging in het agrarisch gebied gaan we tegen door het stimuleren van een ander grondgebruik en een ander waterbeheer. Dit draagt ook bij aan het tegengaan van verdroging in natuurgebieden. We werken hierbij samen met agrariërs, natuurbeheerders, Waterschap Limburg en andere overheden. Daarnaast gaan we verdroging in natuurgebieden aanpakken door andere vormen van natuurbeheer toe te passen. Natuurlijker waterbeheer, ecosysteembeheer en bosbeheer gericht op biodiversiteit zijn hier voorbeelden van.
We richten onze woongebieden zo in dat we beter voorbereid zijn op het toekomstig klimaat, waarbij we wateroverlast en hittestress beperken en voorkomen. We vergroenen ons centrum en de woonwijken (zie de ambitie: Groen wonen voor iedereen).
Wat gaan we doen (lees hier meer over bij de deelgebieden):
- We zetten in op een gezonde woonomgeving en verhogen de milieukwaliteit (bodem, lucht, geluid).
- We werken een gebiedsgerichte aanpak uit voor het bepalen van een toekomstbestendige invulling van het agrarisch gebied.
- We bevorderen actief energiebesparing en duurzame energiemaatregelen (bij woningen en (agrarische) bedrijven) en zetten in op een circulaire economie.
- We gaan wateroverlast tegen en nemen maatregelen tegen verdroging.
Relatie met: Milieu, Duurzaamheid, Economie, Wonen en Gezondheid