Voorzieningen zijn de hulpmiddelen in de gemeente waar bewoners gebruik van kunnen maken. Voorzieningen zijn nodig om fijn te kunnen wonen in een dorp of stad. Denk aan de winkel, de huisarts, culturele voorzieningen, een buurtcentrum en de sportschool. Het is belangrijk dat er voldoende voorzieningen in de buurt zijn en dat deze van goede kwaliteit en toegankelijk zijn. Venray kent daarnaast ook een groot aantal regionale voorzieningen. Door digitalisering verandert de wereld snel en door de vergrijzing zien we steeds meer ouderen. Dit leidt tot een andere behoefte en draagkracht voor onze voorzieningen.
Waar staan we?
De meeste winkels, horeca, culturele en maatschappelijke voorzieningen zijn te vinden in het centrum van Venray. Het voorzieningenniveau in het centrum staat onder druk, net als vergelijkbare middelgrote centra elders. De leegstand is relatief hoog.
Aan de zuidzijde van Venray ligt de woonboulevard (Woonmax) en het sportcomplex De Wiëen. Aan de oostzijde liggen het zwembad, het ziekenhuis (dat gaat verplaatsen) en het Odapark. Verspreid over de wijken zijn kleinschalige sport- en speelvoorzieningen te vinden, alsmede scholen, kinderopvang en medische voorzieningen. Venray kent drie wijkwinkelcentra: Landweert, Brukske en Veltumse Kleffen.
Venray kent daarnaast een aantal regionale voorzieningen, vooral op het gebied van zorg en cultuur. Met de verplaatsing en vernieuwing van het ziekenhuis en de bibliotheek komen we tegemoet aan de moderne eisen en veranderende behoefte voor deze voorzieningen. Maar ook de schouwburg, het Odapark en de Duits Militaire Begraafplaats maken Venray onderscheidend en dragen bij aan onze regionale positie.
Van de dorpen hebben met name Oostrum, Ysselsteyn en Wanssum een hoog voorzieningenniveau zoals dagelijkse winkels. Rondom Oostrum is daarnaast sprake van een concentratie van zorgfuncties. De meeste dorpen zijn aangewezen op de voorzieningen in het centrum van Venray. Het is belangrijk dat de inwoners van de dorpen deze voorzieningen goed kunnen bereiken. De gemeente vindt het ook belangrijk dat de inwoners van de dorpen elkaar kunnen ontmoeten in het eigen dorp en naar elkaar omzien/voor elkaar zorgen. Zij motiveert de inwoners van de dorpen dan ook om de in de meeste dorpen aanwezige gemeenschapshuizen in stand te houden. Hierdoor versterkt de sociale omgeving.
Wat komt er op ons af?
Een aantal grote (landelijke) ontwikkelingen met mogelijke gevolgen voor het voorzieningenniveau in onze gemeente komt op ons af. Het gaat hier om vergrijzing en de toename van kwetsbare inwoners door de afbouw van klinische bedden en ambulante behandeling (dit betreft onder andere de afname van bedden/capaciteit in de gezondheidszorg). Dit heeft invloed op welke voorzieningen nodig zijn in onze gemeente. Hier moeten we aandacht aan geven. Als meer ouderen en kwetsbare inwoners in de gemeente wonen, hebben we meer behoefte aan diversiteit in woonvormen. Bijvoorbeeld meer gelijkvloerse woningen en/of woningen in woongroepen maar ook kleine en betaalbare woningen. Vergrijzing kan ook leiden tot een toenemende vraag naar zorgvoorzieningen zoals behoefte aan meer bedden in verpleeghuizen.
Daarnaast wordt er door de vergrijzing en toename van kwetsbare doelgroepen een toenemend beroep gedaan op alle inwoners om onze ouderen en kwetsbare inwoners te ondersteunen. Vergrijzing heeft invloed op ons verenigingsleven. Het leidt tot meer mantelzorgers en minder andere vrijwilligers. Het aantal kerkelijken neemt af. Anderzijds zijn er minder kinderen en jongeren en dit heeft bijvoorbeeld ook effect op de hoeveelheid scholen en kinderdagverblijven die we nodig hebben.
Digitalisering is ook een ontwikkeling die invloed heeft op voorzieningen. We doen steeds meer via de computer, zoals zaken regelen met de bank, maar ook boodschappen en kleding kopen we steeds vaker online. Dit leidt tot toenemende leegstand van winkels en kantoren.
Wat willen we?
Onze gemeente heeft in de huidige situatie een hoog voorzieningenniveau. Deze voorzieningen willen we behouden en we zorgen ervoor dat deze voor iedereen toegankelijk zijn en blijven. Speelvoorzieningen liggen verspreid in de woongebieden. Bij sport- en jeugdvoorzieningen hanteren de lijn dat we initiatieven vanuit verenigingen en stichtingen toe juichen en aan de hand van objectieve criteria bepalen of en in welke mate we deze initiatieven willen ondersteunen. Onze voorkeur gaat uit naar initiatieven die bijdragen aan fysieke en/of mentale gezondheid, sociale participatie en werk (bijvoorbeeld dagbesteding). Bij accommodaties zetten we in op clustering, multifunctionaliteit, samenwerking en duurzaamheid (denk bijvoorbeeld aan het energiegebruik van gebouwen).
In onze Kadernota Sociaal domein hanteren we als vertrekpunt het versterken van de omgeving en de sociale basisinfrastructuur. Die omgeving bestaat uit alle voorzieningen waar inwoners gebruik van kunnen maken zonder dat ze een doorverwijzing of indicatie nodig hebben. Met andere woorden, we investeren in sterke vitale gemeenschappen die voor elkaar zorgen.
De winkelgebieden in Venray vullen elkaar aan en ieder gebied heeft zijn eigen uitstraling. Het centrum van Venray is er voor het ‘recreatief winkelen’, De Brier voor de ‘doelgerichte aankopen’ en de wijkwinkelcentra voor het ‘boodschappen doen’. Het voorkomen en invullen van leegstaande (winkel)panden heeft prioriteit. Nieuwe of uitbreiding van detailhandel vindt dan ook plaats binnen de bestaande structuur. Voor De Brier streven we vooral naar toevoeging van kwaliteit en onderscheidend vermogen in plaats van uitbreiding van winkelmeters.
De wijkwinkelcentra Landweert, Brukske en Veltumse Kleffen spelen een belangrijke rol voor de leefbaarheid van de wijken; ze vormen vaak het ‘hart van de wijk’ en vanuit dit oogpunt wordt de koppeling met welzijn-, onderwijs- en zorgfuncties steeds belangrijker. In het noordwestelijk gedeelte van Venray, rondom de wijk Brabander, ontbreekt nog een wijk(winkel)centrum. Op dit moment heeft de wijk nog te weinig inwoners om voldoende draagkracht te hebben voor een eigen voorzieningenpakket, maar we kunnen ons voorstellen dat op termijn (samen met woningbouw in Vlakwater en de herontwikkeling van St. Annapark) dit gedeelte van Venray wel over voldoende inwoners beschikt om een vorm van wijk/buurtcentrum te kunnen dragen.
In de dorpen, waarbij met name Oostrum, Ysselsteyn en Wanssum een hoog voorzieningenniveau hebben, ligt de focus op behoud van het bestaande aanbod. We zetten in op clustering van voorzieningen, bijvoorbeeld door multifunctionele accommodaties.
Per deelgebied betekent dit de volgende aanpak (lees hier meer over bij de deelgebieden):
In het centrum:
- We zetten in op een compact kernwinkelgebied met duidelijke en toegankelijke looproutes en bruisende (horeca)pleinen.
- We faciliteren een breed en divers aanbod aan winkels, horeca, evenementen, cultuur voor verschillende doelgroepen, voor jong en oud en toegankelijk voor iedereen.
- We zorgen voor een aantrekkelijke en veilige openbare ruimte met aandacht voor het historisch karakter en de gevels van panden.
In de woongebieden:
- We zetten ons in voor behoud en toegankelijkheid van voorzieningen in de wijken en dorpen.
- We stemmen het aantal zorgvoorzieningen af op de doelgroepen.
- We zorgen voor voldoende voorzieningen rondom sport en spel, ontmoetingsplekken en ommetjes.
Relatie met: Bereikbaarheid, Wonen, Gezondheid, Economie