Welkom op de website van de omgevingsvisie van de gemeente Venray!

In de omgevingsvisie laten we zien voor welke uitdagingen de Gemeente Venray staat en waar we als gemeente naar toe willen in de toekomst. De omgevingsvisie vormt de ruimtelijke vertaling van de strategische visie: onze Toekomstvisie 2030 ‘Venray loopt voorop’.

Samen met de input van onze inwoners, ondernemers en verenigingen hebben we deze omgevingsvisie tot stand gebracht. Daar zijn we trots op!

De belangrijke waarden van Venray willen wij beschermen en versterken. De aankomende jaren zetten we ons hiervoor in. We houden daarbij rekening met verschillende opgaven zoals de klimaatverandering, de energietransitie en de woningbouw om het woningtekort op te lossen. Dit doen we aan de hand van onze ambities. Hoe ziet onze gemeente er over 10 jaar uit?

De ambities spelen een rol in ontwikkelingen binnen de verschillende deelgebieden. Dit alles leest u terug in de gemeentelijke omgevingsvisie!

Adressen

Trefwoorden

Geen resultaten gevonden
Aan het zoeken...

Natuurgebieden

Natuurgebieden zijn waardevol in allerlei opzichten. Ze hebben een ecologische waarde door de vele planten en dieren die in het gebied leven. Veel planten- en diersoorten dreigen te verdwijnen of zijn al verdwenen. Belangrijk is dat we biodiversiteit, natuur en landschapswaarden behouden. Niet alleen voor onze planten en dieren, maar ook voor de economische en sociale aspecten is dit van belang. De natuurgebieden in Venray bieden namelijk veel mogelijkheden op het gebied van recreatie. Per fiets, te voet of te paard, laat het landschap zich goed ontdekken en beleven. Recreatie en toerisme zorgt voor verbinding en het ontmoeten van elkaar. Het zorgt er ook voor dat Venray regionaal sterker op de kaart komt te staan. Want niet alleen de eigen inwoners kunnen genieten van toeristische activiteiten in onze natuur, het trekt ook bezoekers vanuit de regio aan. Daarnaast zijn natuurgebieden van groot belang in onze strijd tegen de effecten van klimaatverandering en de opslag van broeikasgassen als CO2.

we behouden, herstellen en versterken de natuurkwaliteit

Het accent ligt op behouden, herstellen en versterken van de natuurkwaliteit in bestaande natuurgebieden. We zetten in op uitbreiding van het areaal wanneer dit is gericht op het robuuster maken van de bestaande natuur, versterking van de biodiversiteit en verbinden van bestaande natuurgebieden. De uitbreiding draagt tevens bij aan het vasthouden van water, het temperen van hoge temperaturen en het opslaan van CO2. Hierbij hebben we speciale aandacht voor Boschhuizerbergen als waardevol Natura 2000 gebied.

we pakken verdroging aan in natuurgebieden

We onderzoeken alternatieve vormen van natuurbeheer zoals waterbeheer, ecosysteembeheer en bosbeheer gericht op biodiversiteit. We gaan verdroging, vermesting en verzuring tegen.

we versterken de recreatieve mogelijkheden

We versterken de recreatieve mogelijkheden en zorgen voor een betere spreiding in natuurgebieden. Toerisme en recreatie biedt mogelijkheden voor de lokale economie. We zetten in op de juiste balans tussen natuurbescherming en natuurbeleving (toerisme en recreatie). We stellen hiervoor een recreatief zoneringsplan op.

we vergroten de toegankelijkheid van natuurgebieden

We zetten in op het veiliger en toegankelijker maken van bestaande fiets- en wandelpaden in natuurgebieden. We realiseren toeristische overstappunten (TOP’s) en zorgen ervoor dat inwoners en bezoekers van Venray makkelijker de natuurgebieden bezoeken. We verbeteren de toegankelijkheid, ook voor mindervaliden.

Daarbij zetten we extra in op duurzame mobiliteit en gezondheid: we stimuleren mensen door het versterken van toeristische fietsroutes om met de fiets een natuurgebied bezoeken in plaats van met de auto. Door thema fiets- en wandelroutes en ruiterpaden aan te leggen stimuleren we de mensen tot bewegen.

Thema's
Ambities
Waarden
Hover me