Welkom op de website van de omgevingsvisie van de gemeente Venray!

In de omgevingsvisie laten we zien voor welke uitdagingen de Gemeente Venray staat en waar we als gemeente naar toe willen in de toekomst. De omgevingsvisie vormt de ruimtelijke vertaling van de strategische visie: onze Toekomstvisie 2030 ‘Venray loopt voorop’.

Samen met de input van onze inwoners, ondernemers en verenigingen hebben we deze omgevingsvisie tot stand gebracht. Daar zijn we trots op!

De belangrijke waarden van Venray willen wij beschermen en versterken. De aankomende jaren zetten we ons hiervoor in. We houden daarbij rekening met verschillende opgaven zoals de klimaatverandering, de energietransitie en de woningbouw om het woningtekort op te lossen. Dit doen we aan de hand van onze ambities. Hoe ziet onze gemeente er over 10 jaar uit?

De ambities spelen een rol in ontwikkelingen binnen de verschillende deelgebieden. Dit alles leest u terug in de gemeentelijke omgevingsvisie!

Adressen

Trefwoorden

Geen resultaten gevonden
Aan het zoeken...

Centrum Venray

Het centrum van Venray is het middelpunt van onze gemeente. Met een groot aanbod aan culturele voorzieningen, horeca en winkels is ons centrum aantrekkelijk voor de wijde omgeving. In het toekomstig Venray versterken we dit aanbod. Horeca en beleving krijgen een riante plek in ons kernwinkelgebied. Bij de herinvulling van leegstaand vastgoed, met name aan de randen van het centrum komt er meer ruimte voor wonen. We gaan in Venray voor een juiste balans tussen wonen en beleving. Rekening houdend met het klimaat zien we in het toekomstig Venray ook meer groen in ons centrum.

we zetten in op meer ruimte voor groen

In het centrum van Venray streven we naar minimaal 10% meer groen of bomen. We voegen, waar mogelijk, meer groen toe en zorgen voor het behoud van kwalitatief goed groen. Dit draagt bij aan onze ambitie om meer te sporten, te bewegen en elkaar te ontmoeten. Maar ook wateroverlast en hittestress wordt hiermee bestreden. Zo is de verwachting dat de parkeerbehoefte in de toekomst afneemt. Deze ruimte is uitermate geschikt om in te zetten voor groen en bomen. Ook stimuleren we pandeigenaren om bij verbouwingen te investeren in groenere tuinen, daken en gevels. Bij nieuwe, grotere woningbouwplannen hanteren we een streefdoel van 20% (openbaar) groen en water binnen het plangebied. Het bestaande groen wordt zo veel mogelijk gerespecteerd en ingepast.

we stimuleren duurzame mobiliteit

We zetten in op aantrekkelijke fiets- en looproutes in en naar het centrumWe vergroten de bereikbaarheid voor de fiets, door onder andere meer en veiligere stallingsmogelijkheden. Er is naar verwachting minder ruimte voor auto’s nodig in het centrum, daarvoor herijken we de beleidsnota parkeernormen. Daarnaast zorgen we voor een betere verbinding tussen het centrum en het station.

we behouden ons cultureel erfgoed

Wij maken ons cultureel erfgoed beter zichtbaar en zorgen voor een goede balans tussen beschermen en benutten. We beschermen het historisch groen en waar mogelijk versterken we het door nog extra groen toe te voegen. Om leegstand van monumentale en/of karakteristieke gebouwen te voorkomen, kijken we naar de mogelijkheden voor het verruimen van de functies. Ook stellen we een nieuw subsidiekader voor erfgoed/monumenten op.

we zetten in op meer woningen in de leegstaande panden

Meer woningen in de leegstaande panden aan de rand van het centrum. In het kernwinkelgebied zorgen we voor het behoud van voldoende reuring. Door het woongedeelte meer te scheiden van het kernwinkelgebied zorgen we voor een juiste balans tussen prettig wonen en een levendig centrum. We stellen subsidiemogelijkheden beschikbaar voor de verplaatsing en/of transformatie van winkel- en horecapanden (stimuleringsverordening Centrum).

We hanteren regels voor geluid (normen en maximaal aantal dagen) bij horeca en evenementen via de regeling Geluid bij horeca, horeca gerelateerde festiviteiten en evenementen. Verkeer- en geluidoverlast door laden en lossen gaan we tegen door het hanteren van venstertijden en het stimuleren van elektrisch vervoer en/of stadsdistributie.

we stimuleren uitbreiding van dagrecreatieve voorzieningen

Om de regiofunctie van Venray te behouden, willen we het aanbod in het centrum uitbreiden met dagrecreatieve aanbieders voor het hele gezin. Denk hierbij niet aan grote attracties, maar aan meer kleinschalige aanbieders (bijv. een escape room, indoor golf). Bezoekers worden naar het centrum van Venray getrokken door het brede aanbod aan detailhandel, horeca en leisure.

we besteden aandacht aan de fysieke en sociale veiligheid

Sociale veiligheid houdt in dat men zich beschermd voelt in de openbare ruimte. Met name in het Henseniuskwartier (de driehoek Paterslaan, Henseniusstraat en Langstraat) is (sociale) veiligheid een aandachtspunt, doordat in een relatief klein gebied uiteenlopende en soms conflicterende functies zijn ondergebracht. We voeren diverse maatregelen uit om het woon- en leefklimaat in dit gebied te verbeteren.

Thema's
Ambities
Waarden
Hover me